Lokal Dagtur

Vi arrangerar fyra olika dagturer i närheten av Khao Lak: Bang Sak vraket, Thai Muang vraket, Sea Chart 1 vraket och vårt s.k. husrev, Khao Na Yak. Det finns även möjlighet att besöka Similan öarna på en dagtur om du inte har tid att göra en liveaboard – vänligen kontakta oss för information och priser.

För dagturerna till husrevet och vraken använder vi traditionella thailändska båtar – s.k. longtails – som vi byggt om och specialanpassat så att de lämpar sig väl för dykning. Vi har lagt till ett solskydd så att du slipper bränna dig i den starka solen och en stege så att du enkelt kan klättra upp i båten igen efter dina dyk.

Priset för dagturer inkluderar INTE hyra av utrustning

Bangsak Vrakdyk

2 dyk för B2,000 – inklusive hyran av en dykdator, gratis transport till och från ert hotell/resort – och en gratis lunch!

Bangsak Wreck har fått sitt namn efter byn Bangsak, 5 km norr om Khao Lak. Det är ett gammalt gruvdriftsfartyg som sjönk 1984, under oklara omsändigheter, och hon ligger på ett djup av 18 meter. Fartyget ägdes av ”Boonsung Tin Mining Company” och opererade längs med Andaman-kusten under den metallutvinnings-boom som pågick fram till början av förra decenniet.

Från början låg övre delen av vraket strax under vattenytan, p.g.a. sin höjd, men detta utgjorde en säkerhetsrisk för de lokala fiskebåtarna så thailändska flottan kallades in för att bomba delar av vraket. Genom att man sprängde på så sätt att däcken kollapsade, minskade höjden på fartyget och vraket som det ser ut idag skapades.

Under åren som gått sedan fartyget sjönk, har mängder av snäckor samt hårda och mjuka koraller bildats på vrakets skrov och förvandlat fartyget till ett artificiellt men mycket vackert rev. Detta attraherar stora stim av olika typer av fiskar, från den annars mycket flata sandbottnen runt omkring.

På den här dykplatsen finns det ett otroligt rikt fiskliv, med bland annat sjöhästar, nyfikna Batfish, en stor Pufferfish-familj, olika slags skaldjur, stora barrakudastim och ibland en leopardhaj.

Och någon gång då och då - kan vi t.o.m. ha turen att få se en valhaj.

Leopard shark at Bangsak Wreck Nudibranch at Bangsak Wreck Nudibranch at Bangsak Wreck

Boka din dagtur!

THAI MUANG VRAKDYK

2 dyk för B2,000 – inklusive hyran av en dykdator, gratis transport till och från ert hotell/resort – och en gratis lunch!

Vraket i Thai Muang, ”Condreco”, byggdes 1976 i Sliedrecht, Holland. Hon slutade sina dagar som transportfartyg för ett gruvdriftsfartyg från västra delen av Phang Nga-provinsen.

Efter att hon sjönk i September 2000, ett par hundra meter utanför stranden i Thai Muang, vilar Condreco nu på ena sidan på cirka 20m djup. Fartyget är utomordentligt välbevarat och är redan hem för fantastiska mjuka koraller, ett stort antal Honeycomb- och vitögda muränor, lionfish och alla möjliga typer av scorpionfish. Man kan till och med hitta ghost pipe fish här om man har ögonen med sig.

Det har diskuterats en hel del, fram och tillbaka, angående huruvida man skall bärga och restaurera Condreco och vi vet inte hur länge hon kommer finnas kvar utanför kusten här men den här säsongen är det i alla fall fritt fram för alla vraksugna dykare.

Colourful coral at Thai Muang Wreck Thai Muang Wreck Morray eels at Thai Muang Wreck

Boka din dagtur!

SEA CHART 1 & THAI MUANG VRAKDYK

Sea Chart 1 Wreck Diving Day Trip2 dyk på 2 olika vrak för B2,000 – inklusive hyran av en dykdator, gratis transport till och från ert hotell/resort – och en gratis lunch!

**Den här dyk utfärden är endast för erfarna dykare**

Sea Chart 1 var ett lastfartyg som byggdes 1970 i Emden, Tyskland. Efter många ägare köptes hon slutligen 2008 av Sea Chartering Company i Bangkok som döpte om henne till M/V Sea Chart 1.

Hon kördes framgångsrikt på rutterna i Sydostasien, i augusti 2009 – när hon var på väg från Burma till Vietnam lastad med ca 1200 ton trä – mötte hon ett oväder och började ta in vatten. Hon drev närmare och närmare den thailändska stranden och sjönk till slut utanför hamnen i Thap Lamu, nära Khao Lak. All personal och passagerare ombord räddades av den thailändska marinen.

Vraket var förbjudet området under många år på grund av oklarheter kring bärgningsrättigheter men till slut så öppnades vraket för dykning. Det ligger på 40 meters djup på styrbordsidan, är 85 meter långt och 12 meter brett, mycket av originallasten finns kvar ombord och vraket är i perfekt skick. Storleken på vraket, all nytillväxt på det och fiskaktiviteten runt om gör varje dyk här till en ny upplevelse som avslöjar nya detaljer och hinder.

OBS:  För att dyka Sea Chart måste du antingen vara en Advanced Open Water Diver eller motsvarande med minst 50+ loggade dyk eller en erfaren Advetur Diver eller motsvarande med 50+ loggade dyk och inneha Adventure Deep Dive eller Open Water Diver eller motsvarande med 50+ loggade dyk och Adventure Deep dive.

Nudibranch at Sea Chart 1 Wreck Clown fish at Sea Chart 1 Wreck Sea Chart Wreck

Boka din dagtur!

KHAO NA YAK REVDYK

2 dyk för B1,200 – inklusive gratis transport till och från ert hotel/resort – och en gratis lunch!
Icke-dykare 800 Baht

Khao Na Yak ligger närmare Khao Lak och är vårt s.k. ”husrev”. Det tar bara 45 min. att åka dit med vår longtail och med ett maxdjup på ca. 9 meter så är detta ett mycket avkopplande dyk, som lämpar sig ypperligt för dig som inte dykt på länge och vill fräscha upp dina kunskaper lite.

Revet vid Khao Na Yak är också attraktivt för mer erfarna dykare som gärna vill tillbringa lite längre tid för att studera det tropiska marinlivet, eftersom det grunda maxdjupet gör det möjligt att förlänga bottentiden ganska rejält.

Här kan du hitta mängder av vackra Nudibranchs – och varför inte försöka hitta en Ghostpipefish?! Många Lionfish besöker ofta revet, liksom en och annan rocka och leopardhaj. Men med ett stort urval av färggranna tropiska fiskar är det här revet framförallt den ideala platsen för att fokusera på de små sakerna…

Nudibranch at Khao Na Yak Seahorse at Khao Na Yak Squid at Khao Na Yak

Boka din dagtur!

Hyra av utrustning
Komplett utrustning (dykdator ingår) B600
BCD B200
Regulator B200
Våtdräkt B150
Mask/snorkel/fenor B100

Dagsturer – paket

Om du planerar att göra flera vrakdyk under din vistelse i Khao Lak
så föreslår vi att du utnyttjar något av våra förmånliga paketpriser.
Ju mer du dyker destå billigare blir det!

Paket Lokala vrak (dykare endast)
1-2 dagars dykning B2,000 /dag
3-4 dagars dykning B1,900 /dag
5-6 dagars dykning B1,800 /dag
7 dagar eller mer B1,700 /dag

OBS! All priser gäller två dyk per dag. Alla dykpaket inkluderar transport till och från ert hotell/resort, användning av en dykdator och de luncher som är listade i var och en av turernas beskrivning ovan.

Boka din paket!


   

Postadress: 5/51 Mu 7, Khao Lak,
A. Takua Pa, Phang Nga 82220, Thailand
Telefon:  +66 (0)76 485 420, Fax: +66 (0)76 485 418
Kontakt

 

PADI 5 STAR IDC Center

S-18005

SSS RECO CHAMBER

Bronze Member

DAN SUPPORTER

DS-0213

THAILAND DIVING
ASSOCIATION member

TAT LICENSE
34/00180
Shark Guardian
SHARK GUARDIAN
DIVE CENTER
facebook
   

Dyklänkar - Senast uppdaterad 27 September 2014 - Web design by Andaman