Similan och Surin Öarna

Similan Öarna

Similan Islands nationalpark består av nio obebodda paradisöar i Andamansjön som erbjuder förstklassig dykning i ett område som ofta rankas bland de tio bästa i världen, när det gäller dykning. Öarna ligger ca. 65 km utanför Phang Nga-provinsens kust och dykningen här är helt klart den bästa och mest varierade i hela Thailand. Similans är också berömda för sina kritvita stränder som omges av vidsträckta korallrev i kristallklart, turkost vatten som bebos av mängder av olika fisk- och djurarter. Ovan ytan täcks själva öarna av tät, vacker regnskog och massiva granitblock som bildar intressanta, mycket dramatiska klippformationer. Dessa formationer fortsätter även under vattenytan och det är bl.a. detta som gör dykningen här så spännande eftersom undervattenslandskapet är fullt av raviner, rännor och tunnlar.

Reven är hem för ett stort antal olika fiskarter i alla regnbågens färger, i olika storlekar och alla möjliga former. Man ser ofta sköldpaddor här samt olika typer av rockor och hajar. Sikten ligger på i genomsnitt 30m och vattentemperaturen varierar från 27 till 29 °C. Även ovan ytan finns det sysselsättning på Similan Islands: Varför inte ta en kort promenad genom regnskogen och besöka parkens huvudkontor på Koh Miang? Eller klättra till toppen av den välkända klippan Ao Guerk där du har en fantastisk utsik över bukten nedanför och parkettplats om du vill sitta och njuta av den färgsprakande, tropiska solnedgången.

För att helt och fullt kunna uppskatta de här öarnas skönhet, över ytan såväl som under, rekommenderar vi starkt att ni bokar in er på en liveaboard-resa. Skulle ni däremot inte hinna med detta under er semester, kan vi arrangera en endagars/tvådyks dagstur – bara för att ge er ett smakprov! Läs mer om liveaboards till Similan öarna...

Viewpoint at Similan Islands Sunset at Similan Islands Tranquil beach on one of Similan Islands

Surin Öarna, Koh Tachai och Koh Bon

Om man beger sig norrut från Similan Islands, kommer man först till Koh Bon, en ö som har en ovanlig geologisk sammansättning för det här området, eftersom den består av vulkanisk berggrund (basalt) och inte granit som de övriga öarna. Här finns inga stränder men en vacker ås sträcker sig från ön, ut i havet och övergår under ytan i ett vackert korallrev som gör Koh Bon väl värt ett besök. På ena sidan av korallåsen har en så gott som vertikal vägg bildats – den enda egentliga väggen i hela området - och här kan man titt som tätt träffa på mantor som gärna stannar till och leker en stund. Fortsätter man ännu längre norrut så kommer man strax till Koh Tachai. Detta är en isolerad ö, med en vacker strand (stängd för turister fr.o.m. oktober 2016), men mest välkänd är den för de tre undervattensplatåer, som ligger på olika djup utanför ön. Dessa platåer täcks av vad som förmodligen är de mest färggranna korallreven i Andamansjön och även här kan man ofta ha turen att se fiskarter av lite större storlekar.

Fortsätter man norrut igen, så når man slutligen Surin öarna. Även denna ögrupp är skyddad som nationalpark. Öarna ligger på gränsen mellan Thailand och Burma och här finns en liten by som bebos av ”Chao Leh” – Andamansjöns båtzigenare. På de två huvudöarna (Koh Surin Nua & Koh Surin Tai) finns det möjligheter att ta en promenad i regnskogen eller varför inte bara koppla av på en av de vita sandstränderna? Korallreven runt Surin Islands är relativt grunda och erbjuder mängder av snorklingsmöjligheter men även för dykare finns här många olika dykplatser att välja mellan. Sikten är vanligtvis något sämre än på Similans men är desto mer ”tätbefolkat” av fiskar, så det jämnar ut sig ganska bra.

Läs mer om liveaboards till Surin öarna, Koh Tachai och Koh Bon...

Surin Islands Seahorse in Koh Surin National Park Sea gypsies totems on Surin Island

Richelieu Rock

Bara en och en halv timme från Khuraburi-hamnen, syd-ost om Surin Islands, ligger Richelieu Rock. Detta är en samling stenformationer som för det mesta ligger helt dolda under vattenytan men vid lågvatten sticker vanligtvis en av topparna upp ett par decimeter över ytan. Richelieu är världsberömt för att platsen ofta besöks av valhaj under februari-maj men även under andra delar av året är detta en fantastisk dykplats, täckt av mjuka koraller i olika färger och med stora stim av barrakudor, jackfish, snappers och många andra arter.

Dessa klippor är de enda på flera kilometers avstånd och detta lockar ett stort antal olika arter hit, eftersom de söker skydd från sina respektive naturliga fiender och på så sätt har ett helt ekossystem bildats här. Det är även en bra plats för att se sjöhästar – om du tittar noga!

Läs mer om liveaboards till Richelieu Rock...

Barracuda school at Richelieu Rock Spotted Box Fish at Richelieu Rock Leopard Shark at Richelieu Rock

   

Postadress: 5/51 Mu 7, Khao Lak,
A. Takua Pa, Phang Nga 82220, Thailand
Telefon:  +66 (0)76 485 420, Fax: +66 (0)76 485 418
Kontakt

 

PADI 5 STAR IDC Center

S-18005

SSS RECO CHAMBER

Bronze Member

DAN SUPPORTER

DS-0213

THAILAND DIVING
ASSOCIATION member

TAT LICENSE
34/00180
Shark Guardian
SHARK GUARDIAN
DIVE CENTER
facebook
   

Dyklänkar - Senast uppdaterad 27 September 2014 - Web design by Andaman